Att förutsäga framtiden är erkänt svårt. Om det var enkelt skulle vi säkert undvika en hel del av de katastrofer och elände som har drabbat mänskligheten. Samtidigt går det inte att upphöra att fascineras över hur ofta filmskapare och författare till tv-serier lyckas förutsäga till exempel uppfinningar. Framförallt är det en stor grej inom genren som kallas science fiction eller sci-fi. Själva tanken med science fiction är att komma bort från realismen som gäller i nutiden. I framtiden finns inte längre några fasta regler. Det kan finnas tidsmaskiner, långväga rymdresor, teknik för att teleportera människor och nästan vad som helst. Mänskligheten kan ha i det närmaste gått under, utomjordingar kan ha anlänt eller robotar finns som är så avancerade att de inte kan skiljas från vanliga människor. Bara fantasin sätter gränser.

framtid

Korrekta förutsägelser

Star Trek har faktiskt lyckats förutsäga flera tekniska uppfinningar. Serien började redan 1966, men en viktig del av serien var hur karaktärer kunde prata med varandra via videosamtal i realtid. Tekniken var fortfarande långt borta år 1966. Idag är detta inget konstigt. Tillbaka till Framtiden från 1989 lyckades också förutsäga en rad saker, som bland annat plattskärmar, drönare och holografiska skärmar. Ytterligare ett exempel är hur Total Recall från 1990 förutsåg förarlösa bilar. Flera filmer och TV-serier från så tidigt som 60-talet har också förutsett röstkommunikation med datorer och robotar med mänskligt utseende och egenskaper.

Felaktiga förutsägelser

Tillbaka till Framtiden från 1989 förutsåg en del teknik för 2015 helt korrekt, men några andra saker blev helt fel. Städer har inte bilar som flyger och ungdomar åker inte runt på svävande skateboards. Överlag fanns det en stor tilltro till att vi skulle bemästra gravitationen mer än vad vi gör. Visst finns det svävare, men de är inte direkt glamorösa. Robotarna är heller inte lika intelligenta och avancerade som man trodde att de skulle vara för några årtionden sedan. Framförallt har jorden inte gått under och vi har ingen kontakt med utomjordingar. Ibland ska vi vara mycket tacksamma för att förutsägelserna var fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*