Den svenska TV-publiken tvångsmatas hela tiden med massa kändisar som ska sitta i olika miljöer och mysa, ofta tillsammans med sång, mat och kanske lite dans. Det är som om TV-kanaler har slutat tänka. Av någon anledning har det skapats en flodvåg av “kändismys-TV”. Vill svenska tittare verkligen se detta och hur ser det ut i andra länder?

Svaret är att någon form av efterfrågan uppenbarligen finns. Folk gillar att se kändisar som visar upp en annan bild av sig själva. De framstår som helt vanliga människor som även den vanlige Svensson gärna skulle festa med. Dessutom förnyar de ofta miljön. Ett program har kändisar som sitter i Spanien och myser. I ett annat program är de i Italien. I ett program är de ute i skärgården, medan de i nästa kanske är i ett slott eller någon annan intressant byggnad. Tittarna inspireras och tänker kanske att de skulle vilja åka dit.

Bakom skratten och myset

Det finns en mörk baksida när det gäller flodvägen av “kändismys-TV”. Blir vi aldrig mätta? Hur många gånger vill vi se ungefär samma gäster som sitter och äter, småpratar och möjligtvis spelar lite gitarr? Vad får vi egentligen ut av programmen? Antog vi att kändisar var någon form av utomjordingar som inte påminde om oss själva? Det mest skrämmande är dock fantasilösheten. Konceptet är extremt urvattnat, men TV-kanaler hittar nya ursäkter att bara fortsätta. Kanske är det väldigt billigt att producera, eftersom det mestadels kräver ett gäng kändisgäster som antagligen inte kan kräva särskilt mycket betalt för att få en trevlig resa och god mat, medan de inte behöver göra särskilt mycket mer än att vara sig själva.

soffa

I andra länder

Konceptet finns även i andra länder, men i USA har utvecklingen varit nästan den motsatta. Stora filmstjärnor har kommit tillbaka till TV. Dock inte för att mysa utan för att vara en del av stora, påkostade produktioner som utmanar Hollywood i kvalitet. Streamingtjänster som Netflix gör inte mys-TV, utan väldigt ambitiösa TV-serier. De riskerar att stjäla allt mer TV-tittande från svenskar som är trötta på bristande fantasi och ambitionsnivå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*