De flesta gillade filmtrilogin om Härskarringen. De tre böckerna i serien av Tolkien fick en storslagen filmatisering som verkligen nådde ut till en bred publik. Karaktärerna och hela världen i böckerna hade äntligen gjorts rättvisa på bioduken. Trots att den första filmen kom redan 2001 blev många överraskade av hur hög klass datoranimeringen höll. Miljöer och olika varelser såg verklighetstrogna ut och fick biobesökare att tappa hakan. Många såg verkligen fram emot när en annan av Tolkiens böcker också skulle bli filmtrilogi, nämligen The Hobbit, som är baserad på romanen “Bilbo – En hobbits äventyr”. Nu började dock något gå allvarligt fel.

hobbiton-new-zealand-1-1510543

Från början var det tänkt att Guillermo del Toro skulle regissera. På grund av flera förseningar hoppade han av. Mannen bakom den tidigare filmtrilogin, Peter Jackson, tog istället åter över. Han gjorde helt klart sitt bästa av materialet och resultatet är inte på något sätt en katastrof. Problemet är snarare att materialet inte var tillräckligt för en trilogi. Härskarringen bygger på tre riktigt långa romaner. En enda bok låg till grund för The Hobbit-trilogin. Det var dessutom ursprungligen en barnbok skriven av Tolkien. Kanske borde man ha nöjt sig med en film eller två filmer. Sannolikt ville filmbolaget dock passa på att håva in så mycket pengar som möjligt.

För mycket datoranimation

Tekniken bakom datoranimation eller CGI (Computer Generated Imagery) hade blivit långt bättre när The Hobbit-trilogin skulle produceras nästan tio år efter Härskarringen. Problemet blev att man förlitade sig för mycket på CGI. Till exempel gjordes ganska många karaktärer helt datoranimerade, bland annat orc-skurken. Visserligen såg det acceptabelt ut, men det blev för mycket. Det mänskliga ögat är ganska känsligt för när något ser ut att vara nästan verkligt. Den känslan kom över en nästan varje minut i vissa av Hobbit-filmerna. På något sätt kändes det som att skådespelarna hade spenderat 95% av sin tid framför en grön skärm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*