En serie som få har undgått är HBOs kassako True Detective. Första säsongen av serien blev en enorm hit. I slutändan såg den till att locka tittare över hela världen till HBO, samt säkerställde också att en ny säsong skulle produceras, trots att den första säsongen var gjort för att vara helt fristående.

detektiv

Varför sådan succé?

Mycket beror på skådespelarna. Serien satte Matthew McConaughey och Woody Harrelson i huvudrollerna. De flesta kände redan till dem från stora filmproduktioner, men nu gjorde de alltså TV. Självklart höjde det nivån att så talangfulla och välkända skådespelare hoppade på projektet. Både gjorde mycket starka rollprestationer i sina huvudroller.

En annan anledning är att True Detective upplevdes som originellt. Det följer inte det traditionella receptet från serier som CSI eller Criminal Minds som fortfarande har kallblodiga mördare och detektivarbete, men där de flesta avsnitt är fristående. True Detective handlade istället om ett enda fall för hela säsongen. Avsnitten fylldes ut med personliga problem, intressanta karaktärer och inte minst utvecklingen av huvudkaraktärerna. Misstag begås, både i tjänsten och utanför tjänsten. De var långt ifrån de perfekta detektiverna, trots en hel del goda egenskaper. Just att de blev så mänskliga var fascinerande. Serien var mer grå än svart och vit. Det kändes uppfriskande på flera sätt.

Andra säsongen

Den andra säsongen av True Detective har redan sänts klart i amerikansk TV och utan att säga för mycket verkar allmänkonsensus vara att den inte lever upp till den första säsongen. Det är nya skådespelare, ny handling och en ny miljö. På sätt och vis känns det som en helt ny serie som försöker imitera en del av framgångsreceptet med första säsongen, utan att lyckas särskilt bra. En del saker har blivit mer extrema. Bland annat är det fler huvudrollsinnehavare, mer död och faktiskt lite mörkare. Dock har en del av hjärtat och själen gått förlorad. Finalavsnittet vägde upp en del av bristerna med andra säsongen och det är fortfarande ganska sevärd. Problemet är att man omedvetet jämför med första säsongen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*