Novellfilmen IN. Ett nytt svenskt filmhopp?

Jag tycker inte att jag tar i när jag påstår att Novellfilmen IN och filmskaparen bakom den kan vara ett nytt svensk filmhopp, i de benämningen att uttryckssättet i filmen är något helt unik från svensk håll. Regissören Adam Berg, som för mig är helt okänd, lyckades verkligen kapsla in de mörka och den skräckfyllda ensamheten som vi alla upplever i emellanåt i sin novellfilm IN, som visades på SVT den 14e juni.

En man  (Johan Widerberg) blir uppringd på kvällen av en bekant (Joakim Nätterqvist)  som behöver hjälp med en sak som verkar så mystisk att man undrar om det är verkligen är sant . De båda måste leta reda på en borttappad leksak som sonen hade tappat i en tågtunnel när det åkte igenom den med ett tåg. Detta måste göras mitt i natten när tågen inte åker så ofta. Intensivt följer vi de två männens snubblande steg in i det hotfulla och okända med bara två ficklampors hjälp att visa de okända världen för oss.

I 30 min satt jag klistrad framför skärmen när Adam Berg förvandlade något så simpel historia som att hämta ett mjukisdjur, till något mycket mer äckligare och skrämmande. Rädslan för de okända, där mörkret i filmen förvandlades till något man själv var rädd för. Filmen blev nästan surrealistisk i slutet och jag hade önskat att han hade fått mer tid att få till en bättre slutkläm. Det fanns så mycket mer i filmen som jag hade önskat att man hade fortsatt med, men oavsett detta så lämnade filmen ändå kalla kårar och tusen hårstrå som stod upp på mina armar.

Adam bergs film fick mig att verkligen känna mig obekväm, detta tack vare manuset av Jens Jonsson som har bearbetat om en av Jerker Virdborgs noveller.(vilket är en av mina favorit författare från Sverige) Samt konsten att arbeta med fotot och framförallt ljudet i filmen.  Jag hoppas verkligen att se mer filmer från Adam berg i samma anda som IN.

Om ni inte har sett den ännu rekommenderar jag att ni ser den nu, innan den försvinner på svtplay. (finns kvar till 14e juli) Klicka här

Regi: Adam Berg.
Manus: Jens Jonsson (efter novell av Jerker Virdborg).
I rollerna: Joakim Nätterqvist, Johan Widerberg och Vera Vitali.
I sommar visar SVT elva novellfimer, de första sex är de som tävlade i årets upplaga av Göteborgs Filmfestival. Först ut visas det vinnande bidraget In.

3 thoughts on “Novellfilmen IN. Ett nytt svenskt filmhopp?

Kommentera